Avaudunpas täällä tuohon tekniikkapuoleen liittyen näistä verkko(rooli)peleistä. En ole juurikaan näitä pelannut, mutta tietääkseni pelaajan toimiin ainakin jossain suhteessa reagoivia pelejä on olemassa, eikä sellaisen toteuttaminen (tietyissä rajoissa, tietenkin) pitäisi olla kovin vaikeaa.

MMURPG:ien kanssahan on sikäli aika mielenkiintoinen tilanne, että pelattavan hahmon identiteetti ja rooli on aika suoranaisesti riippuvainen siitä mitä itse pelaaja tekee. Vaikka pelaaja toki luokin itselleen haluamansa laisen hahmon, ei sen olemusta loppujen lopuksi voi säätää samalla tavalla kuin esimerkiksi foorumien avatareja, joiden kaikki tiedot voi vaihtaa parissa sekunnissa. Eli hahmo siis muuttuu (myös fyysisiltä ominaisuuksiltaan) pelaajan valintojen mukaan: ilkeitä tekoja tekevä hahmo alkaa pikkuhiljaa muuttua luihun näköiseksi ja kasvattaa sarvet, varkaudesta kiinni jäänyt pelaaja saa tatuoinnin kasvoihinsa... saattaapa hahmolta lähteä käsikin irti muistoksi lohikäärmeen luolassa vierailulta.
Lisäksi hahmon taso (level) ja ammatti ovat usein erittäin selvästi näkyvillä ulospäin (toisin kuin esim foorumeilla tai tosielämässä). Maagit ovat jo ruumiinrakenteeltansakin täysin erilaisia kuin soturit, ja korkeimpien tasojen hahmot alkavat ulkonäöltään muistuttaa puolijumalaa. Kaiken lisäksi tietenkin suuri osa näistä tiedoista on esillä ihan kirjoitettuna datana.

No, koko tämän löpinän ideana nyt kuitenkin on kysymys siitä, voiko tällaisessa pelissä (ja jos voi, miten vaikeaa se on?) luoda täysin omasta persoonastaan poikkeavan verkkoidentiteetin?
Monet pelejä harrastavat ovat sanoneet, että itsestään hyvin poikkeavan hahmon pelaamien on todella vaikeaa, ja esimerkiksi Pahan (tosi isolla P:llä) hahmon pelaaminen voi monella olla täysin mahdotonta... tietenkin jokainen ymmärtää etteivät pelimaailmassa tehdyt teot ole millään tavalla tuomittavia (ovatko? "sehän on vain peliä"), mutta silti jokin todella kuvottavan ilkeä teon suorittaminen pelissä voi olla yllättävänkin vaikeaa.
Kun roolipeleissä hahmo vielä rakentuu pitkällä ajalla suoritettujen mallien mukaan, voi omasta persoonastaan täysin poikkeavan hahmon pelaaminen (tai siis sellaisen luominen) olla, jos ei mahdotonta, niin ainakin äärimmäisen vaikeaa.

No, tuskin tätä täältä kukaan koskaan lukee, mutta siinäpä nyt on jotain keskustelun tynkää kuitenkin.