Näyttäisi siltä, että seuraamassani verkkoyhteisössä on taas pöly laskeutunut:

Edellisvuonnahan tapahtui suuri ja kauankaivattu ohjelmistopäivitys k.o. softassa, mikä räjäytti yhteisön eloon. Ennen julkaisupäivämäärää (joka venyi Pitkään) yhteisössä keskusteltiin aktiivisesti toivotuista uusista ominaisuuksista, sekä käytiin kriittistä keskustelua yhteisön ylläpitäjän (siis ohjelman julkaisijan) käytännöstä olla tiedottamasta projektin etenemisestä siihen asti kun se on valmis.
Julkaisupäivämäärän jälkeen yhteisön pääasiallisen keskustelunaiheet keskittyivät pieniin bugikorjauksiin ja lisäominaisuuksiin sekä uuden ohjelmiston käyttöongelmiin. Yhteisössä ilmeni myös erittäin aktiivista Me-henkeä jäsenten keskustellessa kokemuksistaan sekä kiitellessä yhteisön ylläpitoa.
Nyt yhteisö näyttäisi taas vajonneen vuosi-pari sitten vallinneeseen tilaan, jossa pääasiallinen sisältö koostuu kysymys-vastaus -viesteistä ohjelman yleisestä käytöstä. Pitkään aktiivisena ollut ominaisuustoivomuslista on myös hiljennyt.

Tästä voitaisiin päätellä, että yhteisön aktiivisuus ja toimintatapa seuraavat tiettyä kaavaa, suurien versiopäivitysten toimiessa aina uuden syklin aloittajana. Todennäköisesti kaava säilyykin sellaisenaan mikäli yhteisöön ei tuoda jotain uutta ja mullistavaa ominaisuutta.